DĘBNO

Dokarmiasz ptaki? Uważaj, by nie zrobić im krzywdy

Opublikowane

w dniu

W Myśliborzu, Barlinku czy Dębnie, w okresie zimowym, często można spotkać nad wodą rodziców, którzy wraz z dziećmi dokarmiają ptaki. „To nic złego, ale pod warunkiem, że robi się to dobrze i nie karmi się chlebem” – tłumaczy Dominik Marchowski, znany w regionie ornitolog.

 

Ornitolodzy i przyrodnicy przestrzegają przed dokarmianiem ptaków chlebem.  Białe, często przetworzone pieczywo (zawierające m.in. rozmaite spulchniacze), może prowadzić do chorób układu pokarmowego, a nawet śmierci zwierząt. Zdarza się nawet, że ptaki dokarmiane są pieczywem już pleśniejącym.

– Nie podejrzewam nikogo o złe intencje, szczególnie, kiedy widzę nad wodą rodzica ze swoją pociechą i kiedy oboje karmią ptaki ku wielkiej uciesze dziecka – mówi Dominik Marchowski, ornitolog. – Należy mieć świadomość, że ptaki nie są magazynami odpadków, nie można ich traktować jako sposobu na utylizację domowych odpadków i czerstwego pieczywa – komentuje.

Zastrzega, że nie każde pieczywo jest złe i nie każde musi prowadzić do śmierci ptaka, ale nikt nie powinien podejmować takiego ryzyka.

– Ptaki też mogą cierpieć z bólu, jeśli zaczną się problemy z układem pokarmowym, oszczędźmy im tego – mówi Dominik Marchowski.

Znany w regionie ornitolog, który pracuje badając ptaki na całym świecie, wyjaśnia, że rezygnacja z dokarmiania ptactwa chlebem nie musi oznaczać z rezygnacji z niesienia pomocy ptakom w trudnym zimowym okresie.

Kaczki i łabędzie można dokarmiać chociażby ziarnami zbóż, pestkami dyni, kukurydzą, otrębami, a nawet drobno pokrojonymi warzywami, na przykład marchewką, czy kapustą.

– Jeśli lubimy patrzeć na ptaki, to warto pomyśleć o zainstalowaniu karmnika w ogrodzie lub na balkonie – zachęca Dominik Marchowski. – W tym wypadku również unikajmy pieczywa jako pokarmu dla ptaków. Możemy dokarmiać je słonecznikiem, na pewno skusi się wówczas bogatka, wróbel, modraszka, niekiedy gil lub czyż. Jeśli będziemy karmili ptaki słoniną, to w karmniku możemy się spodziewać takich gatunków jak bogatka, modraszka, sroka, sójka, kawka, a nawet dzięcioła – wymienia.

Ptaki można dokarmiać również kaszą pęczak, rzepakiem, płatkami owsianymi, jabłkami, owsem, kaszą gryczaną, orzechami, jarzębiną, proso, pszenicą, pestkami dyni, makiem, suszonym czarnym bzem, kukurydzą, tarniną, głogiem, jałowcem, czy też nasionami brzozy.

 

Exit mobile version